Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră epuizarea mai degrabă un „fenomen ocupațional” decât o afecțiune medicală ( sursa ). Cu toate acestea, dacă nu sunt tratate, perioadele lungi de stres și epuizare pot duce la probleme mai grave de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Oamenii de știință estimează că 1 trilion de dolari se pierde în productivitate în fiecare an, doar din cauza prevalenței anxietății și a depresiei. În acest sondaj de Mental Health America, 75% dintre lucrători au declarat că s-au confruntat cu epuizare la o anumită etapă a carierei lor profesionale. 40% au spus că s-au confruntat cu burnout în special în timpul pandemiei de COVID-19.
Pentru majoritatea oamenilor, recunoașterea semnelor de stres și epuizare este primul pas către căutarea sprijinului. În funcție de gravitatea și longevitatea simptomelor tale, antrenorii instruiți în domeniul sănătății sau profesioniștii în sănătate mintală vă pot ajuta. Gestionarea stresului și a epuizării înseamnă adesea abordarea factorilor stilului de viață. Obținerea de îndrumări pentru a trata relațiile interpersonale și stabilirea limitelor la locul de muncă sunt printre factorii cheie. Intervenția timpurie și personalizată vă ajută să controlați simptomele de stres și epuizare, primind în același timp îndrumări valoroase pentru menținerea unui corp și a unei minți sănătoase pe termen lung.
Burnout-ul nu este recunoscut ca o categorie de diagnostic în sistemul actual de clasificare a tulburărilor mintale. Acest lucru face dificilă definirea exactă a ceea ce este burnout-ul.
Incapacitatea de a „închide” la sfârșitul unei zile, chiar și în timpul liber, este un semn de epuizare. Printre cauze se numără munca multă cu ore suplimentare, faptul că nu poți să spui nu solicitărilor, așteptările extrem de mari de la munca ta și lăsarea propriilor nevoi deoparte. Drept urmare, cineva care suferă de burnout se confruntă din ce în ce mai mult cu limitele de stres și ajunge într-o stare de suprasolicitare subiectivă permanentă.
La nivel emoțional și cognitiv, frica de eșec, teama de a-ți pierde locul de muncă și gândirea perfecționistă se pot dezvolta în timp. Nivelul persistent de stres intern poate duce, de asemenea, la plângeri fizice inițiale, cum ar fi tensiune musculară, probleme digestive și greață. Alte consecințe potențiale includ fluctuații de greutate, tulburări de somn și susceptibilitate crescută la infecții. În timp, resursele fizice, emoționale și cognitive se epuizează până când nu mai poți performa. Sfârșitul acestui proces duce adesea la o incapacitate temporară de a lucra. În unele cazuri, epuizarea poate duce la depresie.
Stresul și burnout-ul sunt adesea asociate cu adolescența târzie atunci când sunt atribuite studiilor liceale sau universitare, dar pot apărea pe tot parcursul vieții tale profesionale. Mai multe studii asupra diferențelor de gen au descoperit că femeile sunt mai predispuse la epuizare decât bărbații.
Deoarece burnout-ul este considerat în prezent un sindrom cu diferite simptome, mai degrabă decât un diagnostic specific, nu există un tratament specific. Știm că simptomele epuizării sunt, în general, cauzate de suprasolicitarea profesională sau extra-ocupațională.
Tratarea stresului și a epuizării începe cu evaluarea severității acestor simptome în mod profesionist, în special atunci când începeți să nu puteți face performanță și vă confruntați cu simptome persistente de stres. Este esențial să aflați dacă orice altă boală fizică sau psihică vă cauzează simptomele.
Medicina funcțională este centrată pe pacient și adoptă o abordare mai holistică a tratamentului. Scopul este de a găsi cauza de bază a unei boli, mai degrabă decât de a aborda doar simptomele despre care ne spuneți. Accentul se pune pe stabilirea sănătății pe termen lung și pe prevenirea bolilor.
La Neuros, folosim tehnica de scanare a corpului prin biofeedback si descoperim zonele cu disfuncții și dezechilibre din corp. Descoperirile pot explica adesea unele dintre simptomele pe care le întâmpinați.
De asemenea, luăm în considerare factorii de somn și folosim tehnologia neurofeedback pentru a ajuta creierul sa se autoregleze.
Instructorii noștri de sănătate de la Neuros pot fi partenerul tău ideal atunci când vine vorba de menținerea sănătății mentale și fizice bune. Ele pot ajuta cu dietă, somn, exerciții fizice și alți factori externi sau stil de viață care pot contribui la simptome negative. Antrenorii noștri lucrează îndeaproape cu neuroștiințiștii în domeniul neuroîngrijirii și experții în sănătate mintală pentru a utiliza o mare varietate de instrumente și metode de evaluare, după cum este necesar.
Simptomele de stres și epuizare pe care le întâmpinați pot fi cauzate sau exacerbate de lipsa somnului, de o rutină slabă de somn sau de anxietatea generală din cauza presiunilor de muncă și de performanță. Rezultatul este o stare hiperactivă a creierului. Evaluarea noastră cuprinzătoare la clinica Neuros va clarifica dacă de asta suferiți. Dacă da, folosim o tehnică numită Neurofeedback, o tehnică de antrenament a creierului bazată pe dovezi, pentru a vă ajuta să vă reantrenați creierul. Veți putea adormi mai repede și veți putea rămâne adormit. În urma unei evaluări cuprinzătoare și a unui program susținut științific, desfășurat la una dintre clinicile noastre de Neuros, clienții au experimentat un somn îmbunătățit și toate efectele sale pozitive în interval de 6 - 12 săptămâni.