Tulburarea Obsesiv Compulsivă

Scapă definitiv de obsesii și trăiește liber

Tulburarea Obsesiv Compulsivă(TOC) este o afecțiune în care o persoană are gânduri obsesive și un comportament compulsiv. În TOC, un gând obsesiv este un gând, o imagine sau un impuls care este nedorit, neplăcut și provoacă anxietate. Un comportament compulsiv este ceva ce cineva simte că trebuie să facă pentru a preveni o obsesie să devină realitate. Ar putea fi un act fizic sau un act mental. Un exemplu este cineva care este obsedat de a obține o boală de la germeni va fi obligat să se spele pe mâini de mai multe ori pe zi.

TOC afectează indivizii în mod diferit, iar TOC poate varia de la ușor, care durează poate o oră pe zi, sau sever, care preia întreaga viață a cuiva.

Majoritatea persoanelor cu TOC prezintă un model repetat de gânduri și comportament cu patru pași:

Obsesii – mintea ta este copleșită de o îngrijorare sau o teamă obsesivă, cum ar fi că vei lua o boală de la germeni

Anxietate – obsesia te face să te simți foarte anxios și stresat

Compulsii – adoptați un model de comportament compulsiv, care implica executarea anumitor ritualuri, pentru a vă reduce anxietatea și suferința, cum ar fi spălarea mâinilor de mai multe ori.

Ușurare temporară – comportamentul compulsiv aduce o ușurare pe termen scurt a anxietății, dar obsesia și anxietatea revin curând, făcând ciclul să înceapă din nou.

Simptomele TOC

Un diagnostic TOC necesită prezența obsesiilor și compulsiilor, care necesită timp (cel puțin 1 oră pe zi) și provoacă suferință sau deteriorări în domeniul social, al muncii sau în alte domenii importante de funcționare. DSM-5 descrie simptomele obsesiilor și compulsiilor ca:

Simptomele obsesiilor:

Gânduri, îndemnuri și imagini recurente și persistente care sunt experimentate ca intruzive și nedorite și care la majoritatea indivizilor provoacă anxietate sau stres marcat, iar individul încearcă să ignore sau să suprime astfel de gânduri, îndemnuri sau imagini sau să le neutralizeze cu un alt gând sau acțiune (de exemplu, prin efectuarea unei constrângeri)

Simptomele compulsiilor:

Comportamente repetitive (de exemplu, spălarea mâinilor, ordonarea, verificarea) sau acte mentale (de exemplu, rugăciunea, numărarea, repetarea cuvintelor în tăcere) la care individul se simte condus ca răspuns la o obsesie sau conform unor reguli care trebuie aplicate în mod rigid

și

Comportamentele sau actele mentale care au ca scop prevenirea sau reducerea anxietăţii sau stresului, sau prevenirea unui eveniment sau situaţie de temut; cu toate acestea, aceste comportamente sau acte mentale nu sunt conectate într-un mod realist cu ceea ce sunt menite să neutralizeze sau să prevină, sau sunt în mod clar excesive.

Tratament pentru TOC

TOC - Nu vă mai faceți griji. Abordarea preferată de NHS pentru TOC este Terapia Cognitive Comportamentală (CBT), o terapie care are ca scop să vă schimbe comportamentul. Poate implica expunerea la situații care provoacă anxietate și încercarea de a evita comportamentul compulsiv pe care acest lucru îl declanșează în mod normal. Acest lucru poate fi înfricoșător, dar poate fi și eficient. De asemenea, vi se pot prescrie medicamente antidepresive cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), care măresc nivelurile de serotonină din creier, vă pot îmbunătăți starea de spirit și, de asemenea, vă pot face mai probabil să răspundeți la CBT. SSRI-urile pot avea efecte secundare, nu sunt recomandate copiilor sau femeilor însărcinate și nu trebuie amestecate cu alcool.

TOC și Neurofeedback

Scanările creierului au arătat că persoanele cu TOC au activitate anormală în părțile creierului lor asociate cu emoții puternice și reacția lor la acestea și un dezechilibru al serotoninei. Cu Neurofeedback, se antreneaza zonele creierului asociate cu controlul și reactivitatea emoțională. Neurofeedback-ul oferă creierului feedback direct despre cât de bine funcționează, iar prin acest feedback creierul se poate regla mai bine și poate reduce simptomele dereglării creierului, ca în CBT. Prin mai multe sesiuni de antrenament creierul învață să funcționeze mai bine fără feedback, ceea ce duce la schimbări și beneficii permanente.

Poate fi foarte greu de trăit cu TOC, dar neurofeedback-ul poate fi foarte util în gestionarea acestuia. Antrenamentul durează de obicei aproximativ 20 de ședințe timp de câteva luni. În fiecare sesiune, porți un dispozitiv care urmărește activitatea creierului tău. Softul folosește apoi aceste informații pentru a te ajuta să înveți cum să îți controlezi gândurile și comportamentele prin feedback auditiv sau vizual. Te ajută în schimbarea tiparelor mentale, în controlarea gândurilor și emoțiilor, ceea ce va duce la îmbunătățiria sănătății mentale generale.

Neurofeedback este o formă de terapie care folosește tehnologia pentru a ajuta pacienții să învețe noi modalități de a-și controla emoțiile și comportamentul. Este una dintre cele mai noi și mai eficiente forme de tratament pentru afecțiuni precum TOC, anxietate și depresie. Această tehnică a fost folosită de psihiatri de ani de zile, dar abia recent a devenit disponibilă publicului larg prin intermediul dispozitivelor mai accesibile clinicilor. Dacă sunteți în căutarea unei modalități eficiente de a scăpa de afecțiunile psihice, neurofeedback-ul poate fi răspunsul. Vă poate ajuta să vă gestionați simptomele si chiar să le eliminați.