Depresie

Se estimează că 15% din populația lumii suferă de depresie la un moment dat în timpul vieții și, în multe cazuri, nu caută tratament. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există aproximativ 280 de milioane de oameni în întreaga lume care suferă în prezent de depresie. Ca urmare a pandemiei de COVID-19, un studiu recent estimează o creștere uluitoare cu 27% a tulburărilor depresive majore la nivel mondial.

Mulți suferinzi au descoperit că medicamentele antidepresive sunt utile și/sau o formă de psihoterapie continuă cu un profesionist calificat în domeniul sănătății mintale. În unele cazuri, totuși, este posibil ca aceste intervenții să nu fi funcționat sau efectele medicamentelor sa fi dispărut în timp. Medicamentele antidepresive pot avea alte efecte secundare nedorite, cum ar fi creșterea în greutate, anxietatea, pierderea libidoului sau insomnia.

În ultimele decenii tehnicile de neurofeedback au ajuns în prim-plan ca o modalitate de a trata depresia fără medicamente și pot oferi efecte susținute pe termen lung.

Aceste terapii devin atrăgătoare pentru mulți pacienți care caută ameliorarea depresiei majore, deoarece pot fi finalizate într-un interval relativ scurt de timp, cu rezultate promițătoare.

Ce este depresia și cine este afectat

Este normal ca oamenii să experimenteze schimbări de dispoziție și emoții negative pe termen scurt ca răspuns la numeroasele provocări ale vieții. Cu toate acestea, un diagnostic de depresie majoră este o afecțiune gravă care necesită tratament și îngrijire profesională. La extrem și fără sprijinul adecvat, depresia poate fi o boală care pune viața în pericol și poate duce la autovătămare.

Pentru a fi investigată ca având depresie, persoana poate fi tristă și experimenteaza un sentiment de gol sau o pierdere a interesului în cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi, timp de cel puțin două săptămâni. De asemenea, poate avea dificultăți de concentrare sau să se simtă fără speranță în ceea ce privește viitorul.

Depresia este rareori cauzată de un singur factor. În cele mai multe cazuri, bolnavii dezvoltă depresie din cauza unei combinații complexe de factori biologici, psihologici și sociali. Evenimentele adverse din viață, cum ar fi decesul sau șomajul, pot fi factori declansatori ai depresiei. Medicii au descoperit, de asemenea, că anumite afecțiuni, cum ar fi problemele cardiace sau problemele de somn, pot duce la depresie.

Femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să sufere de episoade depresive, potrivit Instituției Naționale de Sănătate Mintală (NIMH) și OMS. Afecțiunea se găsește cel mai frecvent la persoanele mai tinere, dar poate afecta oameni de toate grupele de vârstă.

Simptomele depresiei

  • Tristețe și deznădejde
  • Oboseală și pierdere de energie, inițiativă sau forță
  • Senzație de amorțire sau lipsă de bucurie
  • Sentimente generale de teamă și intimidare
  • Gânduri de inutilitate și lipsă de respect de sine
  • Gânduri de vinovăție și autoînvinovățire
  • Pierderea interesului pentru mediul înconjurător
  • Retragere sociala
  • Pierderea dorinței de a participa la activități
  • Agitație fizică, conducând până la comportamentul inhibat
  • Productivitate redusă
  • Episoade emoționale
  • Plâns excesiv
  • Gânduri și tendințe suicidare
  • În 10 până la 15% din cazuri, pacientul poate avea o perspectivă alterată a realității

Diferite diagnostice de depresie

Depresie clinică

Depresia clinică este o tulburare de dispoziție care se caracterizează printr-o pierdere a plăcerii vieții sau o stare de spirit puternic deprimată. Atunci când tratamentul depresiei nu este întreprins în mod corect, acesta se poate agrava și poate pune viața în pericol. Evaluarea clinică a depresiei trebuie să îndeplinească anumite criterii, așa cum sunt definite în DSM-V, manualul de diagnostic al tulburărilor psihologice.

Depresia unipolară

Depresia unipolară este caracterizată de o persoană care se confruntă cu o dispoziție scăzută și sentimente negative pentru o perioadă prelungită.

Depresia bipolară

Depresia bipolară se caracterizează prin perioade oscilante în care o persoană simte perioade letargice și perioade ulterioare de energie și hiperactivitate.

Metode de tratare a depresiei

Medicamente antidepresive

Medicamentele antidepresive folosite astăzi sunt disponibile încă din anii 1950. Acestea au devenit un tratament de bază pentru depresie, cu toate acestea, opiniile profesioniștilor cu privire la eficacitatea lor variază. S-a demonstrat că medicamentele ajută la depresia moderată, severă și cronică.

Antidepresivele acționează prin ameliorarea simptomelor depresiei pentru a ajuta pacientul să simtă un sentiment de stabilitate emoțională revenit. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a preveni o recidivă a simptomelor depresive.

La fel ca multe medicamente pe cale orală, antidepresivele pot avea efecte secundare, care sunt adesea mai vizibile la începutul tratamentului. Este posibil să aveți dureri de cap, amețeli, gură uscată, creștere în greutate, pierderea libidoului și alte reacții adverse în funcție de tipul de antidepresiv.

Psihoterapie

Psihoterapia poate fi un tratament eficient pentru depresie. Psihoterapia poate fi oferită de un psihoterapeut. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și terapia comportamentală au avut rezultate bune, dar există și alte forme de psihoterapie bazate pe dovezi care pot fi recomandate și adaptate pentru dvs.

Psihoterapia vă poate ajuta să vă adaptați la circumstanțe dificile și să construiți conștientizarea problemei și a comportamentului. Împreună cu psihologul, veți învăța să identificați comportamentele și convingerile negative și veți gasi perspective alternative și strategii de coping. Discutând despre aceasta cu un profesionist, clienții își pot recăpăta un sentiment de încredere și o perspectivă îmbunătățită sau rezistență pentru a face față provocărilor de zi cu zi.

Pentru unii clienți care ar putea avea nevoie de o intervenție mai acută pentru depresie, psihoterapia în sine poate să nu fie la fel de eficientă sau poate dura câteva luni sau ani pentru a ajunge la o mentalitate îmbunătățită. Adesea, aceasta implică o cheltuială mare și continuă pentru pacient. Pentru efecte mai rapide, psihoterapia poate fi integrată cu alte tratamente, cum ar fi medicamentele sau tehnicile de neurofeedback. Efectul dublu poate ajuta la stimularea progresului și a recuperării într-un interval de timp mai scurt.

Neurofeedback-ul

Depresia și tulburările depresive pot fi tratate eficient cu o combinație de psihoterapie și neurofeedback. Beneficiile acestuia sunt bine cercetate și dovedite științific ca tratament adjuvant al depresiei. Neurofeedback-ul poate acționa rapid și nu are efecte secundare. La Neuros combinăm in tratamentul depresiei Neurofeedback-ul cu psihoterapia. Studiile au găsit îmbunătățiri semnificative clinic la participanții care au fost tratați cu o combinație dintre acestea. Clinicienii Neuros vă pot sfătui care este tratamentul cel mai potrivit pentru dvs.

Cum poate ajuta Neurofeedback-ul  depresia

Efecte antidepresive rapide în doar 20 de ședințe. Pentru adulții (18+) care caută un tratament fără medicamente pentru depresie și tulburări de anxietate, acesta ajustează activitatea în rețelele creierului care ne reglează starea de spirit. Urmând protocoalele de la Neuros, studiile arată că peste două treimi dintre indivizi experimentează efecte pozitive pe termen lung cu această abordare.