Dependențe

Eliberează-te prin neruofeedback

Neurofeedback-ul sau biofeedback-ul EEG este o metodă non-invazivă de antrenament a creierului, care poate fi utilizată pentru a remedia o gamă largă de afecțiuni, inclusiv dependențele. Neurofeedback-ul se bazează pe posibilitatea de a măsura activitatea electrică a creierului folosind electrozii plasați pe scalp. Această activitate electrică poate fi folosită pentru a învăța pacienții să își controleze activitatea creierului pentru întărirea anumitor modele de activitate asociate cu o stare de sănătate mai bună.

Dependențele sunt afecțiuni complexe și dificil de tratat, iar cercetătorii și terapeuții caută în continuare metode mai eficiente pentru a ajuta oamenii să își depășească dependențele. Neurofeedback-ul poate fi o soluție promițătoare pentru tratarea dependențelor, deoarece clienții pot fi învățați cum să își regleze activitatea creierului pentru a reduce impulsurile negative și a-și dezvolta stările de spirit pozitive. De asemenea ajută la eliminarea tiparelor negative din creier, care fac răspunsul la indiciul declanșator automat si compulsiv.

În general, dependența este caracterizată prin impulsivitate și necesitatea de a găsi plăcere prin acele comportamente sau substanțe care sunt considerate nocive sau periculoase. Cu toate acestea, neurofeedback-ul poate ajuta pacienții să se concentreze mai mult pe activitățile menite să îi ajute să își atingă obiectivele, reducând astfel impulsivitatea și nevoia de plăcere imediată.

Există mai multe studii care au explorat utilizarea neurofeedback-ului în tratarea dependențelor, inclusiv dependența de alcool, nicotină, jocuri de noroc și droguri. De exemplu, un studiu publicat în revista Journal of Addiction Medicine a arătat că pacienții cu dependență de alcool au experimentat o îmbunătățire semnificativă a stării de spirit și a impulsivității după un tratament bazat pe neurofeedback.

Acest tratament a fost conceput pentru a recompensa modelele de activitate a creierului care sunt asociate cu o stare de calm și de relaxare și pentru a descuraja modelele de activitate a creierului asociate cu anxietatea și fuga de probleme. Ca urmare, pacienții au experimentat o reducere semnificativă a consumului de alcool și o îmbunătățire a calității vieții lor.

Deși neurofeedback-ul este o metodă promițătoare pentru tratamentul dependențelor, trebuie menționat că este o abordare relativ nouă și trebuie optimizată în continuare. De asemenea, nu este singura metodă utilizată în tratarea dependențelor și este adesea combinată cu alte terapii și metode terapeutice.

Ce este Neurofeedback-ul?

Neurofeedback este o formă de biofeedback dezvoltată pentru a observa, cuantifica și instrui undele cerebrale pentru a ajuta imediat un client să-și îmbunătățească capacitatea de a controla funcțiile creierului. Metoda folosește echipamente specializate, în mod normal un electroencefalograf (EEG), pentru măsurarea și înregistrarea activității electrice din creier.

Activitățile din creier sunt responsabile pentru sentimentele și comportamentul unei persoane. În timp ce majoritatea oamenilor au funcții normale ale creierului, ei încă experimentează dezechilibre ale creierului și emoții cronice care afectează viața normală și pot avea nevoie de ajutorul neurofeedback-ului.

Cu alte cuvinte, neurofeedback-ul este o metodă de antrenare a activităților creierului și funcționează prin undele cerebrale. Când celulele creierului comunică între ele, se produce un impuls electric numit undă cerebrală. Undele cerebrale explică, în detaliu, cum se simte și cum funcționează o persoană. Aceasta include dispozițiile de bază, modelele de gândire, nivelurile de stres și funcția generală a creierului.

Senzorii de pe scalp ajută la măsurarea și monitorizarea activității creierului. Acțiunile specifice care dau naștere simptomelor identificate folosind software-ul de analiză a creierului (harta creierului QEEG). Specialiștii folosesc apoi aceste informații pentru a promova activitățile pozitive ale creierului sau pentru a identifica și aborda părți ale creierului care ar putea suferi dereglare.

Această metodă de tratament este denumită și neuro-biofeedback, neuroterapie , biofeedback cu unde cerebrale sau biofeedback EEG. Procesul este preferat deoarece este neinvaziv, sigur și nedureros.

Tratarea dependenței cu neurofeedback

Abuzul de droguri poate fi voluntar la început; totuși, după o anumită perioadă, oamenii își pierd capacitatea de a lua o decizie voluntară cu privire la droguri din cauza modificării structurii creierului care îi determină să continue abuzul de droguri .

Având în vedere modelul de dependență a bolii creierului , este clar că dependența poate fi tratată prin neurofeedback. Simptomele dependenței vor începe să se reducă pe măsură ce caracteristicile fiziologice ale dependenței se vor îmbunătăți.

Cercetările efectuate de Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), au arătat că neurofeedback-ul crește rata abstinenței și că tratamentul cu biofeedback EEG în combinație cu un program în 12 pași poate ajuta persoanele care se luptă cu dependența să accepte de bunăvoie schimbarea de la dependență la recuperare. La clinica Neuros veti fi indrumati inspre acest protocol.

Sesiunile de neurofeedback sunt cele mai productive pentru dependenții de recuperare care aleg să-și antreneze creierul înapoi la o stare care să conducă la o viață fără droguri.

Neurofeedback, denumit adesea electroencefalografie (EEG) sau biofeedback, este un tip de terapie care ajută o persoană să gestioneze simptomele asociate cu dependența și alte tulburări de sănătate mintală. Neurofeedback ține evidența activității creierului și condiționează creierul să ajungă la o stare de relaxare.

Creierul se adaptează la schimbările de mediu și ne permite să facem față emoțiilor, formării amintirilor și învățării. Unii oameni pot apela la droguri sau alcool pentru a face față stresului, anxietății, depresiei și altor tulburări de sănătate mintală. Utilizarea substanțelor poate duce la complicații grave de sănătate, supradozaj și deces.

Cum schimbă dependența creierul

Dependența rebranșează creierul și provoacă modificări chimice și fiziologice care îngreunează o persoană să renunțe la droguri sau alcool. Substanțele afectează neurotransmițătorul creierului, dopamina, care provoacă plăcere temporară și euforie. Potrivit unui articol publicat de Harvard Medical School , „Dopamina nu numai că contribuie la experiența plăcerii, ci joacă și un rol în învățare și memorie – două elemente cheie în tranziția de la a-ți place ceva la a deveni dependent de el”.

Dependența  este o boală cronică complexă care schimbă biologia și poate dura toată viața dacă este lăsată netratată, însă ea poate fi prevenită si este tratabilă. Toleranța la substanțe se dezvoltă și determină o persoană să caute mai multe droguri sau alcool pentru a atinge aceeași „high” pe care l-a experimentat ​​prima dată când a băut sau a consumat. În timp, devine din ce în ce mai dificil să obții efecte plăcute. Acest lucru poate duce o persoană să folosească mai multe substanțe cu o potență mai mare.

Impactul abuzului de substanțe asupra sistemului nervos central (SNC)

Abuzul de substanțe are un impact asupra SNC, care este compus din creier și măduva spinării. Aceste efecte pot perturba funcțiile mentale, cum ar fi luarea deciziilor, și pe cele fizice, cum ar fi starea de alertă, mersul pe jos, vorbitul și mișcarea.

SNC este responsabil pentru primirea informațiilor prin simțuri, gândire, înțelegere și raționament. Alcoolul și unele medicamente/ droguri fac celulele nervoase din creier să încetinească și, în cele din urmă, să moară.

Riscuri pentru sănătate cauzate de dependență

Creierul se adaptează  și se schimbă odată cu dependența. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism , „Creierul se schimbă de fapt odată cu dependența și este nevoie de multă muncă pentru a-l readuce la starea sa normală. Cu cât ai luat mai multe droguri sau alcool, cu atât este mai perturbator la creier. Dacă consumul de droguri sau alcool continuă, schimbările devin aproape permanente”.

Drogurile și alcoolul au un impact asupra funcției semnificative a organelor din corpul dumneavoastră. Utilizarea acestora poate expune o persoană la risc de boli de inimă, insuficiență hepatică, anumite tipuri de cancer, insuficiență renală, supradozaj și deces prematur. Dependența afectează capacitatea creierului de a forma și stoca amintiri esențiale și poate provoca leziuni ireversibile ale creierului.

Cum funcționează terapia neurofeedback

Terapia Neurofeedback  este o metodă de monitorizare electrofiziologică pentru a înregistra activitatea electrică a creierului. Terapia de neurofeedback este o metodă non-invazivă folosită pentru a antrena creierul să se auto-regleze fără droguri sau alcool. Există două tipuri de terapie cu neurofeedback, auditivă și vizuală și numai auditivă.

Cu terapia neurofeedback auditiv și vizual, un pacient vede imagini pe un ecran asociate cu sunete bazate pe undele cerebrale. Pacientul este informat când se află în starea ideală de atenție relaxată, iar creierul este condiționat să învețe cum să realizeze această stare în viitor. Fiecare sesiune durează până la o oră și îmbunătățește funcția și performanța generală a creierului.

Terapia cu neurofeedback ajută întreaga persoană să funcționeze mai eficient. Sistemul nervos controlează tot ceea ce facem voluntar și involuntar, cum ar fi simțirea, mersul, vorbirea și respirația. Antrenamentul cu neurofeedback ajută la îmbunătățirea somnului, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și reglează hormonii din sistemul endocrin.

Sănătate mintală și dependență

Cei care se luptă cu dependența pot suferi, de asemenea, de o tulburare de sănătate mintală subiacentă, concomitentă, cum ar fi depresia, anxietatea, bipolar, ADHD sau PTSD. Unii oameni iau droguri sau alcool pentru a face față afecțiunilor de sănătate mintală. Drogurile sau alcoolul pot agrava simptomele unor tulburări de sănătate mintală, ceea ce poate determina persoana să continue consumul de droguri sau alcool ca o modalitate de a scăpa. Pentru cel mai bun rezultat în recuperare, tratamentul trebuie să abordeze orice tulburări neurologice sau psihologice concomitente, ca un diagnostic dublu.

Obținerea unui tratament

La Neuros, lucrăm ca o echipă pentru a oferi servicii complete și pline de compasiune de sănătate mintală și bunăstare copiilor, adolescenților și adulților din Romania. Oferim tratament persoanelor în funcție de propriile nevoi și circumstanțe unice.  Terapia noastră de neurofeedback  este o abordare non-invazivă care poate ajuta un client să gestioneze simptomele asociate cu anxietatea, depresia, ADHD, problemele de somn, dependența, alimentația dezordonată, traume și alte tulburări de sănătate mintală.

Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită suferiți de dependență sau de o tulburare de sănătate mintală, obțineți ajutor astăzi! Utilizarea substanțelor vă poate pune viața în pericol. Luați decizia salvatoare de a obține ajutor astăzi. Poți să te eliberezi de dependență și să trăiești o viață împlinită!

Terapia de neurofeedback, uneori cunoscută sub numele de biofeedback, este o metodă sigură și neinvazivă de tratare a dependenței și a tulburărilor de sănătate mintală. Nu necesită medicamente, iar fiecare ședință durează până la 40 de minute. Terapia cu neurofeedback ajută întreaga persoană să funcționeze mai eficient. Poate ajuta la îmbunătățirea somnului, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și la reglarea hormonilor din sistemul endocrin. La Neuros, lucrăm ca o echipă pentru a vă ajuta să identificați strategii de gestionare a simptomelor de sănătate mintală și a dependenței, astfel încât să puteți trăi o viață fericită, sănătoasă și plină de sens. Vă oferim un plan personalizat, adaptat nevoilor dumneavoastră, astfel încât să puteți obține o bunăstare totală care cuprinde mintea, corpul și spiritul. Centrul nostru oferă servicii complete și pline de compasiune de sănătate mintală și bunăstare copiilor, adolescenților și adulților.  Pentru a afla mai multe despre terapia neurofeedback și cum vă poate ajuta, sunați astăzi la Neuros la 0757890707.