Autism

Neurofeedback-ul poate ajuta in 10 dintre manifestările autismului

Ce este tulburarea din spectrul autismului?

Tulburarea din spectrul autismului (TSA) este o tulburare de neurodezvoltare care apare mai frecvent la băieți decât la fete, iar simptomele pot varia enorm de la copil la copil.

Cazurile de autism variază de la ușoare la severe. Cei cu simptome mai ușoare pot fi foarte funcționali și pot fi chiar dificil de identificat. Cu toate acestea, în cazurile severe, calitatea vieții atât a individului de pe spectru, cât și a membrilor familiei sau a îngrijitorilor acestora poate fi afectată negativ din cauza nevoii lor de supraveghere și sprijin constant.

Nu există o cauză cunoscută a TSA sau un remediu pentru aceasta. În schimb, scopul nostru este să îi ajutăm pe cei cu o tulburare din spectrul autist să-și reducă simptomele.

Simptomele tulburării din spectrul autismului

Există mai multe simptome care însoțesc autismul și care pot limita calitatea vieții unei persoane. Cu toate acestea, cu tratamentul cu neurofeedback, pacienții pot învăța să reducă aceste simptome și să trăiască o viață mai bună și mai plină de satisfacții.  

Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente simptome prezentate de oamenii din spectru.

  • Interacțiunea socială afectată
  • Comunicare afectată (verbală și nonverbală)
  • Interese restricționate
  • Comportamente repetitive

10 simptome de autism ajutate de neurofeedback

1. Stereotipuri – Repetarea mișcărilor fizice sau a sunetelor este foarte frecventă la pacienții cu TSA. Adesea, acest lucru se face deoarece stimulii senzoriali pot deveni prea copleșitori sau incomozi. Neurofeedback-ul funcționează pentru a face creierul să funcționeze mai calm și mai eficient, reducând percepția clientului asupra stimulilor ca fiind copleșitori. Dacă clientul se simte mai calm în general și stimulii din jurul lui nu par copleșitori, stimming-ul poate fi redus sau eliminat.

2. Izbucniri emoționale – Neurofeedback-ul îmbunătățește controlul emoțional în creier pentru a ajuta creierul să funcționeze calm. Izbucnirile emoționale se datorează adesea lipsei controlului impulsivitatii. Pot avea izbucniri emoționale, deoarece creierul nu știe cum să facă față informațiilor care îi sunt furnizate. Prin neurofeedback persoana invata sa isi controleze impulsurile, să nu mai acționeze ca un arc, emoțional, ci sa proceseze inainte informatia.

3. Probleme de vorbire – Neurofeedback-ul întărește procesarea creierului, inclusiv zonele din creier care sunt responsabile pentru preluarea informațiilor senzoriale și construirea unui răspuns. Prin urmare, sesiunile de neurofeedback pot îmbunătăți capacitatea unei persoane de a se angaja în conversație și de a procesa în mod corespunzător ceea ce se spune și ceea ce ar trebui spus în schimb. Copii care au fost in centrul Neuros au primit aprecieri din partea logopezilor care lucreaza cu ei, evolutia benefica fiind vizibila dupa primele 10 sedinte.

4. Comportament ritualic – Comportamentul ritualic este adesea efectuat pentru a face față anxietății sau stimulilor externi copleșitori, oferind clientului un sentiment de autocontrol. Cu toate acestea, neurofeedback-ul antrenează creierul să poată face față anxietății și stimulilor externi cu mai multă ușurință, reducând astfel substanțial și/sau eliminând comportamentele ritualice.

5. Intoleranța la schimbare – Neurofeedback antrenează creierul să prelucreze informațiile calm și adecvat, sa se ajusteze astfel încât atunci când sunt prezentate informații noi, chiar surprinzătoare, persoana este capabilă să facă față schimbării aparent bruscă fără a se simți copleșită.

6. Hiperactivitate – Creierul este învățat să funcționeze mai calm și să facă față anxietății mai adecvat, reducând astfel simptomele de hiperactivitate.

7. Impulsivitate – Impulsivitatea poate fi redusă și/sau eliminată semnificativ pe măsură ce creierul învață să facă față anxietății într-un mod sănătos și durabil prin neurofeedback.

8. Incapacitatea de a urma/respecta direcția de la figurile de autoritate – Adesea, pentru cei care se luptă pe spectrul autist, chiar și procesarea informațiilor date cu privire la direcții poate fi absolut copleșitoare, așa că așteptarea clientului să poată îndeplini aceste direcții pare copleșitoare, dacă nu imposibilă. . Sedintele de neurofeedback ajuta creierul sa functioneze mai eficient si mai calm, permitand clientului sa imbunatateasca procesarea informatiilor, ceea ce imbunatateste capacitatea de a urma instructiunile date de parinti si/sau profesori.

9. Anxietate – După cum se poate vedea după ce ați citit cele opt simptome anterioare, foarte multe simptome ale TSA sunt înrădăcinate în anxietate. Dacă creierul este copleșit de anxietate, procesarea informațiilor poate fi copleșitoare și poate provoca reacții emoționale. Odată ce creierul învață să se calmeze, anxietatea poate fi redusă sau eliminată.

10. Probleme cu abilitățile sociale – Când creierul funcționează cel mai bine, cu mult mai puțină anxietate și o procesare mai bună, a fi sociabil devine mai ușor.

Beneficiile terapiei cu neurofeedback pentru autism

Terapia cu neurofeedback este un tratament sigur, non-invaziv, fără medicamente pentru tulburarea din spectrul autist, care poate reduce simptomele și poate ajuta pacienții să obțină o ameliorare a simptomelor pe termen lung.

Și, deși nu există un „tratament” pentru tulburarea din spectrul autist, tratamentul cu neurofeedback poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra simptomelor concomitente pentru o serie întreagă de tulburări și poate chiar îmbunătăți concentrarea, impulsivitatea și hiperactivitatea, autonomia.

Îmbunătățirea acestor simptome duce la o calitate mai bună a vieții, mai multă încredere și mai mult control pentru pacient.

Este terapia neurofeedback sigură pentru autism?

Terapia cu neurofeedback este incredibil de sigură. Nu există proceduri invazive implicate în terapie.

Terapia cu neurofeedback urmărește doar să ajute pacientul să obțină controlul asupra propriei funcții cerebrale pentru a experimenta reducerea simptomelor și autoreglarea. Studiile au arătat că neurofeedback-ul reduce în mod eficient și în siguranță simptomele autismului.