Anxietate

Scapă de fricile inutile!

Ce este anxietatea și cine este afectat

Anxietatea este o emoție caracterizată prin senzații de tensiune, gânduri îngrijorătoare și modificări fizice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, transpirație, tremur, amețeli sau bătăi rapide ale inimii.

Persoanele cu tulburări de anxietate au de obicei gânduri sau preocupări intruzive recurente.

Anxietatea nu este același lucru cu frica, dar ele sunt adesea confundate. Anxietatea este considerată un răspuns orientat spre viitor, cu acțiune de lungă durată, concentrat în general pe o amenințare difuză, în timp ce frica este un răspuns adecvat, orientat spre prezent și de scurtă durată la o amenințare clar identificabilă și specifică.

Deși tulburările de anxietate pot afecta pe oricine, ele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. În funcție de tipul de anxietate, cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani au fost cei mai afectați.

Persoanele cu tulburare de anxietate generalizată (TAG) se simt anxioși și îngrijorați de cele mai multe ori. Grijile lor nu sunt neapărat legate de situații stresante. În schimb, anxietatea este legată de mai mult de un anumit aspect al vieții lor și interferează cu rutinele de zi cu zi. Chiar și problemele mici duc la griji incontrolabile.

Anxietatea poate fi asociată cu fobiile sau cu depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea de stres post-traumatic.

Cauzele anxietății

Anxietatea se dezvoltă în timp și este adesea cauzată de mai mulți factori care interacționează între ei. Trăsăturile de personalitate, cum ar fi stima de sine scăzută, combinată cu expunerea prelungită la niveluri ridicate de stres, o lipsă persistentă de somn și exerciții fizice pot duce la anxietate. Problemele interpersonale vă pot determina, de asemenea, să dezvoltați această tulburare.

Problemele de sănătate fizică, cum ar fi bolile cronice, sunt de obicei asociate cu sentimente necontrolate de anxietate. Un istoric familial de afecțiuni de sănătate mintală vă poate predispune, de asemenea, la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Capacitatea noastră de a face față nivelurilor normale de stres depinde de sistemul nostru nervos autonom (SNA). SNA este alcătuit din două părți. Sistemul nervos simpatic este responsabil pentru răspunsul de urgență al organismului. De aici provine reacția noastră de „luptă sau fugi”.

Sistemul nervos parasimpatic ajută la reglarea răspunsului simpatic și vă permite să vă calmați. Ritmul cardiac, respirația și tensiunea arterială revin la niveluri normale.

Dacă suntem stresați în mod persistent și răspunsul nostru de luptă sau de a fugi este activat în mod constant, devine mai greu pentru sistemul nervos parasimpatic să echilibreze reacția. Consecința este o stare de dereglare a SNA, care duce la probleme fizice, inclusiv probleme de respirație, suferință cardiacă și disfuncție erectilă.

Simptome de anxietate

Senzație de agitație sau neliniște

Iritabilitate

Dificultăți de concentrare

Probleme cu somnul

Tensiune musculară

Evitarea întâlnirilor cu prietenii sau familia

Evitarea întâlnirilor cu persoane necunoscute sau prezența în locuri publice

Evitarea „performanței” în fața unor grupuri de oameni

Evitarea evenimentelor care necesită interacțiuni cu alte persoane

Ce ajută în anxietate (nemedicamentos)

Psihoterapia

Diferite tipuri de psihoterapie s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul tulburărilor de anxietate.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT), terapia de acceptare și angajament (ACT), precum și tehnicile bazate pe mindfulness sunt benefice în recuperarea după anxietatea severă și vă ajută să rămâneți calm.

CBT vă permite să identificați modele negative de gândire și comportament pentru a le schimba. ACT se concentrează pe antrenarea unei persoane să accepte gânduri nefolositoare și să se angajeze să trăiască o viață cu valori specifice. Mindfulness, pe de altă parte, te învață să folosești conștientizarea pentru a răspunde la stres, mai degrabă decât instinctul.



Neurofeedback-ul

În unele cazuri, simptomele negative, de necontrolat, de anxietate pot fi cauzate sau exacerbate de lipsa somnului sau de o rutină de somn deficitară, adesea din cauza presiunilor de muncă și de performanță. Rezultatul este o stare hiperactivă a creierului. Evaluarea noastră cuprinzătoare la clinica Neuros va clarifica dacă de asta suferiți. Dacă da, folosim o tehnică numită Neurofeedback, o tehnică de antrenament a creierului bazată pe dovezi, pentru a vă ajuta să vă reantrenați creierul. Veți putea adormi mai repede și veți putea rămâne adormit. În urma unei evaluări cuprinzătoare și a unui program susținut științific, clienții au experimentat un somn îmbunătățit și toate efectele sale pozitive în interval de 6 - 12 săptămâni.

Prin neurofeedback se antrenează creierul să elimine în mod natural tiparele negative de gândire.

(Vezi la secțiunea Despre Neurofeedback mai multe detalii)